Belajar dari “Madurodam”

Standard

Madurodam: Miniature of Holland

25 Maret 2007, tiba di Madurodam, pertama yang terlintas dalam benak saya waktu itu: smart country dan smart people. Kenapa? Kalau dibandingkan dengan negara kita, Indonesia, Belanda itu negaranya jauh lebih kecil daripada luas area Indonesia. Berdasar data Index Mundi (2007), sebagai perbandingan, total area Indonesia adalah 1,919,440 km2, dengan luas tanah 1,826,440 km2 dan air 93,000 km2. Indonesia menduduki ranking ke 22. Sementara Belanda menduduki rangking ke 141, dengan luas total area 41,526 km2 dengan luas tanah 33,883 km2 dan air 7,643 km2.

Dengan perbandingan seperti itu, dijamin, tidak butuh waktu lama dan berhari-hari untuk melihat semua kota di Belanda dari ujung Utara (i.e Groningen) sampai Selatan (i.e Maastricht) atau dari sudut Barat (i.e The Hague) dan Timur (i.e Enschede), dibandingkan kalau harus bepergian mengunjungi kota-kota di Indonesia, mulai dari Banda Aceh (Pulau Sumatera), Jakarta (Pulau Jawa), Bali, Lombok, Balikpapan (Pulau Kalimantan), Manado (Pulau Sulawesi), Ambon Manise … Wuih!

Nah, sudah negara-nya ‘kecil’ seperti itu, mereka justru menciptakan yang jauh lebih kecil, Belanda dalam edisi miniatur, Madurodam (Holland in Miniature). Sedikit asal-muasal Madurodam:

History
Madurodam was opened officially on 2 July 1952. This amusement park has a very interesting history. It was established for two reasons: as a war monument and as a charity foundation. The joint initiators were Mrs B. Boon-van der Starp and Mr. and Mrs. J.M.L. Maduro. Mr. and Mrs. Maduro from Willemstad, Curaçao were eager to erect a monument in honour of their only son George, who died as a prisoner in Dachau in February 1945. For his heroic deeds in the first days of the war he posthumously received the Military Order of William I. Before the war, George J.L. Maduro had been a law student in the city of Leiden. After they met Mrs. Boon-van der Starp, Mr. and Mrs. Maduro decided to donate a sum of money for the construction of a miniature city as a monument in commemoration of their son, instead of erecting a regular monument.

The mayor of The Hague was also willing to contribute to this unique plan and arranged for a piece of land in the Scheveningse Bosjes to be handed over on the basis of a long lease. The grounds were cleared by enthusiastic students from the Delft Technical University. The exploitation was carried out by the Society for the Support of the Dutch Student Sanatorium and specialists in many fields.

The design of Madurodam was expended in 1996. The entrance, consisting of two dykes and a big lighthouse and some new models were made as also two multifunctional conference rooms and a exhibition hall. The biggest building project after the opening is the renewed Amsterdam Airpot Schiphol. In 2003 the new airport was opened after a complete renovation. On the platform there is a new induction technique, presented here for the first time. It enables the three-meter long aircraft to taxi along the platform employing a magnetic field, rechargeable batteries and miniature computers.

Process
All objects in Madurodam are made on a 1:25 scale. The scale models are true copies of the originals and are constructed by our own staff from various materials. Madurodam finances about 80 percent of the scale models that it builds from its own funds. The rest is (partly) sponsored by companies and institutions that have a special interest in a specific object. The process of making an objects is starting from drawing, photos, selecting of right materials, and milling machines. After the rough outlines have been cut, the most important and time-consuming phase begins: making corners and extensions and adding all the necessary chimneys, exterior stairways, roof terraces, etc.

The time it takes to build a scale model can vary considerably. Small buildings usually take about three months, but there are also building complexes that take two to three years to complete.
After the building stage is completed, the model goes to the paint shop.

Versi lengkap dan valid dapat dilihat di http://www.madurodam.nl. Jelas ini bukan promosi atau basa-basi lainnya. Benar-benar, smart country dengan smart people who have brilliant idea. Tidak harus punya lahan besar untuk membuat hal besar yang dapat menghasilkan hal besar juga bagi negara. Kreativitas + Aksi Nyata, bisa menghasilkan Uniqueness, dengan uniqueness menjadi sumber keunggulan kompetitif suatu bangsa (Porter, 1998). Anda bisa bayangkan, dengan biaya tiket masuk per orang (saat itu adalah 12 euro, jelas ini bukan harga yang murah, menurut student seperti saya). Dengan waktu kunjungan (in a very fast visit, bisa kurang dari 2,5 jam). Wah wah. Berapa banyak pemasukan pemda per bulannya. Dan Madurodam sudah menjadi salah satu icon Belanda, bagi turis-turis manca. “Belumlah ke Belanda, jika belum ke Madurodam”. Hmm … Hal kecil dengan keseriusan yang tinggi, menjadi hal yang luar biasa. Amazing!***

6 thoughts on “Belajar dari “Madurodam”

  1. kayaknya data luas lautnya harus diperbaiki deh,,,,,…. luas daratnya udah benar… kayaknya laut kita ngga sesempit itu…. atau mungkin saya yang salah… Met ber Holland ria bu dosen.. kali Mr and Mrs J.M.L. Maduro…lahir di Indo kali ya…

  2. waduh hebat si mba neh..liat madurodam juga bisa bikin inspirasi…
    ‘Tidak harus punya lahan besar untuk membuat hal besar yang dapat menghasilkan hal besar juga bagi negara.’
    kalo di indo kalimat itu berlaku ga ya??? yg jelas lahan besar jd mal dan lahan kecil jadi padang rumput yg gersang..hihi

  3. Nuhun ya Teh Nisa, atas komentarnya. Iya, inspirasi bisa datang dari mana saja. Dengan melihat teh Nisa pun, bisa terlahir sebuah tulisan.😉 Iya ngga? Wah ntar si Akang, ngamuk ke saya dong ya. hehehe

  4. Didit, waduh keliru ya datanya. Itu saya dapatkan dari Index Mundi (2007). Saya tidak tau persis perhitungannya dari mana dan bagaimana. Ada input data yang update to date. Thanks a lot ya.

  5. wow .. madurodam ternyata indah banget yah. dan sekaligus menginspirasi.

    taman mini indonesia juga mirip2 madurodam, cuman kurang menjual jadi pengunjungnnya kurang banyak.

  6. Pingback: Informasi Online Perkumpulan Masyarakat Jawa Kelahiran di Sumatera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s